A magyar és a szerb történelemben az 1456-os nándorfehérvári győzelem közös siker, ami összeköti népeinket és országainkat, az erről való méltó megemlékezés az utókor nemes feladata. A vár védői egykoron életüket áldozták egy hősies küzdelemben, amelyre egész Európa felfigyelt. Magyarország és Szerbia kapcsolata a közelmúltban egy új baráti korszakba lépett, amely lehetőséget teremt számos új kezdeményezés megvalósítására. Ezek sorába illik, hogy a Professzorok Batthyány Köre Lakiteleken tartott 2010. évi, jubileumi közgyűlésén Visy Zsolt tagtársunk előterjesztésében elfogadtunk egy nyilatkozatot, mely szerint javasoltuk, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa emléknappá a nándorfehérvári diadal évfordulóját (http://www.bla.hu/professzorok/dl/nyilatkozat100620.pdf). Kezdeményezésünket magáévá tette vendéglátónk, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és hamarosan megszületett a határozat: július 22-e a nándorfehérvári diadal emléknapja lett. 2013-ban Visy Zsolt vetette fel az ötletet, amely alapján 2014-ben javaslatot tettünk a kormánynak egy emlékmű felállítására is, mely Belgrádban hirdethetné a győzelem kivívásában meghatározó szerepet játszó magyar és szerb vitézek diadalát. Javaslatunkat a kormány elfogadta, egyeztette a szerb kormánnyal, majd megbízta Madarassy István szobrászművészt a szobor megalkotásával. A mű elkészült (1. kép) , a zimonyi Duna partján, július 22-én Alexandar Vucic és Áder János államfők ünnepélyes keretek között adták át a nagyközönségnek (2. kép).
Leleplezik Hunyadi János emlékművét a zimonyi Duna partján Áder János és Alexandar Vucic magyar és szerb államfő a Hunyadi szobor átadásán
1. kép2. kép
Áder János, Alexandar Vucic

Az ünnepségen, melyen többek között megjelent Hende Csaba volt miniszter és Szőcs Géza volt államtitkár (3. kép), részt vett a PBK küldöttsége is (4. kép).

Hende Csaba és Szőcs Géza Szendi Zoltán, Mindszenty Andrea, Visy Zsolt, Náray-Szabó Gábor, és Kilár Ferenc, a Hunyadi emlékmű előtt (balról jobbra)
3. kép
Szőcs Géza, Hende Csaba
4. kép
Szendi Zoltán, Mindszenty Andrea, Visy Zsolt,
Náray-Szabó Gábor, és Kilár Ferenc (balról jobbra)

Az eseményről előzetes írás, majd részletes beszámoló jelent meg. További képek láthatók az alábbi linken.

A beszámoló szövege letölthető formátumban itt található.