Jön: „Mennyi? Mi mennyi? IX.”

 Időpont: 2024. október 21. (hétfő) 16:30 (du. 4:30-tól kb. este 7-ig) 

Helyszín: Magyarságkutató Intézet, Budapest VI. Andrássy út 64. 

Program:

Kollár Lajos, a PBK elnöke, Szarka László Csaba, a PBK energia-munkacsoport elnöke:Köszöntő, bejelentések (5 perc)

Guus Berkhout,a Clintel társalapítója: Climate Intelligence: Introduction(Klímaintelligencia: Bevezető, 5 perc, távelőadás)

Marcel Crok a Clintel társalapítója: The Frozen Climate Views of the IPCC (Lefagyott az IPCC klímája, 60 perc: angol nyelvű előadás)

Kérdések – Válaszok – Diszkusszió (kb. 80 perc)

Összefoglaló. A Kormányközi Éghajlatváltozási Testület (IPCC) kb. hét évente tesz átfogó jelentéseket közzé. E jelentéseket a klímapolitikák bibliájának tekintik. A világ minden országa támaszkodik rá. Tehát e jelentések minőségének kifogástalannak kellene lennie. A Clintel (Climate Intelligence, Klímaintelligencia) nemzetközi agytröszt elhatározta, hogy részletes elemzésnek veti alá az IPCC legújabb, AR6 jelentését. Az eredmények sajnos igen döbbenetesek: az IPCC jelentésében számos hibát és torzítást találtak. Az előadó bemutat néhány példát. Arra is rámutat, hogy az éghajlat alakulásáról még az elfogult szakmai IPCC-jelentés szó szerint vett szövege is számos jó hírrel szolgál.

Háttér. A Klímaintelligencia Alapítványt (Climate Intelligence Foundation, Clintel) 2019-ben alapította Guus Berkhout geofizikus emeritus professzor (geofizikus, a Holland Királyi Művészeti és Tudományos Akadémia – KNAW – tagja) és Marcel Crok tudományos újságíró. A Clintel fő célja: az ismeretek összegyűjtése az éghajlatváltozás okairól, az éghajlati szakpolitika hatásairól, valamint ismeretterjesztés. A Clintel által közzé tett éghajlatváltozási világnyilatkozatot mára közel kétezer kutató és szakértő írta alá. Központi üzenete: „nincs klímavészhelyzet”. 

Az előadásban tárgyalt kötet bibliográfiai adatai:

Crok M, May A (szerk.): The Frozen Climate Views of the IPCC. (Szerzők: Vinós J, McKitrick R, Scafetta N, Hansen K, Vahrenholt F, Humlum O., Crok M, May A), 2023, Clintel Foundation. https://clintel.org/the-frozen-climate-views-of-the-ipcc/; https://clintel.org/a-clintel-alapos-elemzese-sulyos-hibakat-mutat-ki-az-ipcc-legutobbi-jelenteseben/

 

A rendezvény nyilvános.

Az előadás és vita közben felvételek készülhetnek a hallgatóságról,

és a résztvevők a jelenléti ív aláírásával ehhez kifejezett beleegyezésüket adják.

Előző olvasása

PBK-szervezésű kerekasztal Tusványoson

Következő olvasása

Széchenyi emlékünnepség szeptember 23-án