A Professzorok Batthyány Köre nyilatkozata a Liget Projekt védelmében


A Liget Budapest Projekt a jelenleg folyamatban lévő legnagyobb léptékű városfejlesztés Európában. Megvalósulása nem csak a  fővárosi lakosok életminőségére, pihenési, regenerálódási lehetőségeire lenne rendkívül pozitív hatással, hanem a Városliget kulturális, közművelődésügyi jelentősége révén hazánk fővárosa és  Magyarország idegenforgalmi vonzerejét is megsokszorozná.

A tervezett projekt volumene, sokoldalú jelentősége, várható pozitív hatása legfeljebb a millenniumi nagy építkezésekhez mérhető, ami azért is példaértékű, mert megvalósítóinak napjainkhoz hasonlóan kicsinyes, rövidlátó, pillanatnyi politikai érdekek motiválta ellenállást és gáncsoskodást kellett legyőzniük. Az eltelt 120 év viszont fényesen igazolta, hogy művük messze túlszárnyalta várakozásukat és elképzeléseiket.

A projekt esetleges meghiúsítói történelmi bűnt követnének el, amivel magukra vonnák a jövő nemzedékek haragját és megvetését.
Tiltakozunk a Városliget Építési Szabályzata megcsonkítása, vagy bármely részletének akadályozása, ellehetetlenítése ellen!