A Professzorok Batthyány Körének közleménye (2020.04.09)

Hazánk történelme során számos külső és belső ellenséggel megküzdött és mindig talpon maradt. Nem lehet kétségünk, hogy a láthatatlan ellenséggel, a járvánnyal szemben most is győzni fogunk és túljutunk ezen a – mi életünkben még soha meg nem élt – válságon.
Most, a tömeges fertőzések küszöbén, a feltámadás napjához közeledve, mikor az élet újraindul, kérjük valamennyi hívő és nem hívő honfitársunkat, függetlenül politikai nézeteiktől, elkötelezettségeiktől az összefogásra, hiszen honfitársaink életéről, szeretteink egészségéről van szó. Az emberélet mentése kell, hogy mindenek felett álljon. A jelenlegi vészhelyzetben a rémhírterjesztés, a pánikkeltés okozta károk következményei beláthatatlanok, akik ezt teszik, csak a vírusnak segítenek és az áldozatok számát növelik.
100 évvel ezelőtt, hazánk hasonlóan nehéz helyzetében még a Magyarországi Szociáldemokrata Párt is a politikai ellentétek félretételére és nemzeti összefogásra szólított fel a Népszava címoldalán:
“… Az ország e helyzetében kétszeresen fontos, hogy összefogjanak azok az erők, amelyekre építeni lehet, amelyek… hajlandók minden egyéni és párttörekvést háttérbe állítani mindaddig, amíg itt a normális élet helyre nem áll, és amíg a közérdek sérelme nélkül lehet majd újra felvenni a küzdelmet a jó és jobbra törekvés között…”
Közös a cél, újra egészségesen és normálisan élni. Minden erőnkkel – elsősorban összefogásunkkal – segítsünk ebben, hogy a vírussal szembeni védekezés minél hatékonyabb legyen.