Professzorok Batthyány köre
Professzorok Batthyány köre
Professzorok Batthyány köre
Professzorok Batthyány köre
Professzorok Batthyány köre

„Böll közlegény megmentése” – filmbemutató 2023. június 8-án

„Heinrich Böll a német hadsereg katonájaként, 1944-ben sebesülten, három hónapig Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, és közben folyamatosan levelezett a feleségével”*. Ezek a levelek adták az alapot Szederkényi Olga Böll közlegény megmentése című filmjéhez. A leveleket professzortársunk, a nemzetközi hírű Böll-kutató, Bernáth Árpád fordította, a forgatókönyvet a magyar szöveg alapján a film rendezője, Szederkényi Olga állította össze.

„A film azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista világképéhez. Történelem alulnézetből, költői alkotás egy brutális és értelmetlen háborúról”. A film alkotói – a rendező, a színészek és az irodalomtörténész szakértő –négy évvel ezelőtt –, amikor a forgatás elkezdődött, „még nem tudták, hogy a téma vérfagyasztóan aktuális lesz”, mire az alkotás a mozikba kerülhet.

A nyilvános bemutatóra június 8-án került sor Balatonfüreden, a „Veszprém Európa kulturális fővárosa” c. programsorozat keretében, amelyen a PBK részéről – Bernáth Árpád meghívásának eleget téve – Kurutz Márta és Mindszenty Andrea vett részt.

A bemutató után készült képen balról jobbra: Bernáth Árpád, Surányi András (producer), Szederkényi Olga (rendező), Novodomszky Éva (hírolvasó, újságíró), Áfra János (Böll alakítója), Kiss Richárd (hang).

*Az idézeteket a Veszprém-Balaton 2023 Mozgóképfesztivál hivatalos honlapjáról vettük át.

Előző olvasása

2023. április 22-én közgyűlést tartott a PBK

Következő olvasása

PBK @ Tusványos 2023